Toy poodle sahiplenme, sahiplenme özelliklerinden dolayı köpeklere karşı hassasiyeti bulunan insanların rahatlıkla sahiplenebilecekleri can dostudur. Özelliklerinin bir diğreri ve ev içerisinde bakımı konusunda son derece önemli bir yer tutan tüy dökmeme özellikleri Kaniş sahhiplenme talebini yükseltmekte ve buna paralel olarak toy poodle fiyatları yüksek seyretmektedir.
Toy Poodle sahiplenme, apartman yaşamı için ideal köpek olmasının yanında, algılama eşiğinin yüksek olması, modern yaşamda etkili olan kurallara adaptasyonu ve her yaş grubuyla iletişim kurmaya çalışmasından dolayı bahçesiz evlerde beslenmesi son derece uygun can dostlarıdı. Ev içinde yeteri kadar aktif olduğundan bahçesiz evde bakılması kolaydır.
Kaniş sahiplenme konusunda ciddi bakım gerektirdiği unsurunun göz ardı edilmemesi düşüncesindeyim. Düzenli banyo yaptırılması ve 6 haftada 1 tıraş ettirilmesi gerekir. Kulakları devamlı parazitler yönünden muayene edilmeli, kulak girişindeki tüyler düzenli şekilde uzaklaştırılmalıdır. Dişlerin tartardan arındırılması gerekir, hemen hemen hiç tüy dökmez, alerji problemi olan kişiler için idealdir.
Kaniş, anti alerjil özellikleri nedeniyle, beslenme proğramında veteriner hekiminizin tavsiye ettiği yönde beslenmesi uygun olacaktır. Irk Kökeni: Avrupa ülkelerinden kesin köken anlamda bilinmese de, günümüzde Fransa' dan kökeninin geldiği kabul edilmiş, hatta Fransa'nın resmi ırkı şeklinde kayıtlara geçmiştir. Ataları Fransa hemen hemen nesli tükenmiş su köpeği olan Barbet ırkı ve Belçika su tazısıdır. "Poodle" ismi muhtemelen Almanca "suda oynayan" anlamına gelen "pudel" kelimesinden gelmekte olup ilerleyen süreçte farklı sınıfları üretilerek toy, minyatür standart gibi isimlendirilmiştir.
Kaniş bacak yapısında olduğundan oyuncak türünde de boyutlarına nazaran uzun bacakları atletik görünümü dikkat çekmektedir. Zeki olmasıyla tanınan bu ırk yeni insanlara karşı dengeli tutuma sahip. Karşı taraftan olumsuz durum görmediği sürece örneğin oyuncağını alma, yemeğine müdahale ya da sahibine karşı sert tavır olmadığı sürece tanışmaya eğilimi yüksek meraklı cins şeklinde bilinir.
Başka ırklara ve evcil hayvanlara agresif tavır sergilemeyen bu cins zaman zaman havlamaları karşılaşılabilir. Toy Poodle sahiplenme niyetine girdiğinizde özellikle temel eğitim verilmediği takdirde şımarmaya açık ve kendi bildiğini okumayı seven yapısı olduğunu bu nedenlede eğitimi kolay olduğundan eve girmesiyle beraber eğitimine başlanması şarttır. Atletik fiziğe sahip bu sevimli ve şirin köpek ırkı oyuncak boyutlardaki diğer köpeklerin aksine hareket etmeyi sever ve sürekli oyun oynama isteğine sahiptir. Bu sebepten mutlaka günlük köpeğe zaman ayrılıp üzerindeki bu enerji alınmalı.Bu şekilde sakin yapıda kalacaktır.
Birbirinden farklı renk ve renk kombinasyonları olan ırktır. Sıklıkla karşılaşılabilecek renkleri: Kayısı (koyu turuncu) - Siyah - Mavi (metalimsi renk) - Kahverengi - Krem • Gri - Gümüş - Gümüş-bej -Beyaz - Siyah-beyaz Bu renklerin yanında cinsin nadir bulunan rengi kırmızı diye tabir edilen kayısı renginden üretilmiş koyu renktir. Tam koyu turuncu ile kahverengi arasında renk az rastlandığından ve çok talep gördüğünden cinsin en pahalı rengi red toy yavrularıdır.
Bahçesi olmayan evlerde sahiplenme düşüncesi özelliklerinden dolayı mükemmel karar olacaktır. Altı aylıktan küçük olanlar, üç ya da dört saatten fazla evde bırakılmamalıdır. Yemek yedikten ve suyunu içtikten en az yarım saat sonra sindirimini tamamlar.
Özellikleri dolayısıyla sıradan bir can dostu sahiplenmediğinizi sakın unutmayın. Canlılar arasında özelliklerinden dolayı akıllı ve zeki canlıyı eğitmenin maksimum başarılı olduğunu, bunun yanında inandılları ve davranış kalıplarının değiştirilmesi konusunda maksimum emek sarf edilmesi gerektiği göründeyim. O yüzden ona eğitim verirken yorulduğunuzu anlamamalı. En az 2 hafta içerisinde tuvalet eğitimini öğrenecektir. Tuvalet disiplini verirken, Tutarlı ve planlı olmak: köpeğiniz ile yapacağınız aktiviteler onun beslenmesi ve tuvalete gitmesi de dahil düzenli olmalı.
Kaniş köpeğinizin lazımlığını tuvaletini koyacağınız belirli yer olmalı. Bu yeri tuvalet terbiyesi ile beraber değiştirilmemesi gerek. Köpeğinizi günde en az 3 defa olmak her gün tuvalete götürün. Tuvaletini yapması için onu bekleyin çok bakmayın rahat olmasını sağlayın. Eğer doğru şekilde tuvaletini yapıyorsa ona alışana kadar ödül mamalarından verin.
Evde bulunmadığınız zamanlarda hem köpeğinizin güvenliği hem de evinizin eşyalarının güvenliği için köpeğinize durabileceği konum hazırlamanız ve yanından ayrılmadan önce tuvalete erişimini sağlayabileceği alan seçmelisiniz. Çok geniş olmayacak ya da çok dar olmayacak bu alanda tehlikeli ağzına alabileceği kimyasal maddeler ve sıkıldığında parçalamak istediği sizin değerli eşyalarınız bulunmamalıdır. |